mammathandi.blogg.se

En allmän blogg om det som händer i min vardag. Jag kommer skriva om allt ifrån mina barn och min dotters medfödda hjärtfel till mina intressen, mat, träning och fixa i hemmet.

Man kan inte tro att han är Prematur

Publicerad 2016-08-07 22:18:56 i Allmänt,

M är nu drygt 18 månader väger över 15 kg har på sig kläder som T hade när han var 3 år. Att M är prematur kan man verkligen inte tro. Känns som det var igår som man låg inne på Neonatal med vår lille skrutt och han var verkligen så lite. Vägde som ett stort mjölkpaket. M har hela tiden utvecklats och vuxit fin. Även när han fick RS klara han sig men fått förkylningsastma. Vårt mirakel! 

 

M har som sagt utvecklats fint. Ett barn som föds för tidigt får ofta en korrigerad ålder för att barnets utvecklingskurva ska gå att jämföra med barn som föds efter en fullgången graviditet (mellan vecka 37 och 42). Den korrigerade åldern får du fram genom att utgå ifrån det beräknade förlossningsdatumet istället för det verkliga förlossningdatumet. Detta innebär att ett barn som är född en månad för tidigt kommer att nå de olika utvecklingsmilstolparna ungefär en månad senare än ett fullgånget barn som föddes samma datum enligt http://www.babyhjalp.se/prematur_utveckling_tidigt_fodd

tex  M började gå den 23 december då var han 13 månader men enligt bf var han bara 11 månader. Jag minns när vi låg inlagda att man googla mycket och läste runt om hur det är med barn som föds prematur. Minns att jag läste om att de kan få de jobbigt i förskola.  Som förälder är du en viktig resurs för det för tidigt födda barnet. Detta gäller inte bara under spädbarnstiden, utan även längre fram under tillväxtåren. Barn som är mycket för tidigt födda behöver ofta lugn och ro den första tiden. De kan därför hjälpas genom att man som förälder väljer att sätta barnet i en mindre förskola, låter barnet gå kortare dagar samt tar det lugnt efter det att man hämtat barnet. Barnet behöver även mycket närhet och kärlek. Vi skola in M på förskola i januari innan han fyllt 1 år enligt bf. Han började på en tillfällig förskola så de var inte så många barn. Men han har gått fulla dagar, men lugna dagar och allt har gått super. Inga problem har det varit med försklan och han både mår så bra och trivs.

Det enda som jag upplevde nu strax innan semestern var att han kunde gråta hysterisk på natten när han sov, som han hade night terro. De nämnde också på förskolan en gång att han hade gråtit och att han var helt otröstbar. Det har inte varit något nu under semestern men skulle de komma tillbaks nu när det är dags med förskolan i gen kanske det är något man ska gå vidare med. ¨

Jag tycker att vår lille grabb  är helt otrolig, så duktig och smart. Återigen det är så svårt att tro att han är prematur! 

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela