mammathandi.blogg.se

En allmän blogg om det som händer i min vardag. Jag kommer skriva om allt ifrån mina barn och min dotters medfödda hjärtfel till mina intressen, mat, träning och fixa i hemmet.

Prematur

Publicerad 2014-10-25 12:28:00 i Allmänt,

Jag hoppas och ber på att vårt barn vill stanna i ett par veckor till i magen. Visst det är så jobbigt att vara ifrån min barn hemma men för den lilla i magen skull är jag här på sjukhuset och tar det lugnt så den kan få utvecklas mer och mogna till sig i lugn och ro. Samtidigt är jag inne och läser om extremt för tidigt födda barn, det vill säga före 28 fullgångna graviditetsveckor. Varför vet jag inte, för att kanske förbereda sig själv för den tid man  kan ha framför sig. När man läser om de risker som finns med att föda nu kan jag inget annat än att falla ner på knä och be till högre makter! Jag vet att vi har en fantastisk vård och utvecklingen går framåt hela tiden, men det är naturligt att man ändå är orolig. Så för varje dag som går och barnet är kvar i mig, är så viktig och värdefull! 
 
Jag frågar nog doktor varje gång jag träffar dem här vad orsaken är. Orsaken till prematur födsel är många gånger oklar. Orsaker kan vara faktorer hos kvinnan, fostret eller omgivningen. Om mamman drabbas av så kallad havandeskapsförgiftning kan det innebära att barnet måste förlösas i förtid.

Kvinnan kan också ha en svaghet i livmoderhalsen eller en missbildning i i livmodern som leder till för tidig födelse. Även sjukdomar som diabetes och infektioner kan orsaka en för tidig förlossning. Men det kan också bara vara slumpen som det ser ut som att det är i vårt fall. Det blir väl en mening av detta också. 

Det som är skönt att höra är att det går bra för de allra flesta av de för tidigt födda barnen. Barnen följs upp till ett års ålder, eller i en del fall hela förskoleåldern.

Det är framför allt de mycket för tidigt födda barnen, som kan uppvisa någon form av störning, till exempel försening i utvecklingen eller CP-skada. Hos dessa barn är också koncentrations- och inlärningssvårigheter något vanligare än hos fullgångna barn. 

Jag känner på mig att det kommer gå bra för oss och vårt barn i magen kommer må fint.

Timme för timme, dag för dag  och vecka för vecka!

  

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela